• Latest News

  Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

  Γερ. Αρσένης: Γιατί δεν ...έκατσε καλά στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η δικαίωση!

  Ο ανδριάντας του αείμνηστου Κεφαλλονίτη πολιτικού, Γεράσιμου Αρσένη, τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας και τον οποίο φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας γλύπτης, Διονύσης Γερολυμάτος.

  Την προσεχή Παρασκευή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το Kefaloniatimes έφερε στο μυαλό του τα όσα είχαν συμβεί πριν από 20 ολόκληρα χρόνια αναφορικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έφερε και η οποία προέβλεπε:


  • Ενιαίο Λύκειο ανεξάρτητο από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ /ΤΕΙ.
  • Σύγχρονα προγράμματα σπουδών με νέα μαθήματα στο Λύκειο.
  • Αναβάθμιση Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
    
  • Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ.
  • Εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου.
  • Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών.
  • Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών.
  • Ενισχυτική διδασκαλία στους αδύναμους μαθητές.
  • Κατάργηση της Επετηρίδας και διενέργεια διαγωνισμού

  Η μαθητική κοινότητα αντέδρασε έντονα και υπό το σύνθημα “Κάτσε καλά Γεράσιμε!”, προχωρούσε σε κατάληψη περίπου 2500 δημόσιων σχολείων σε όλη την χώρα. Μια μεγάλη ευκαιρία για τον εκσυχρονισμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε χαθεί...

  Στο βιβλίο του που είχε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg είχε αναφέρει γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα εγχείρημα «υψηλού ρίσκου» στο οποίο «διακινδύνευα όλο το πολιτικό μου κεφάλαιο».

  Για το παρατεταμένο κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου που σημειώθηκε εκείνη την εποχή, ο Γεράσιμος Αρσένης υποστήριξε ότι βασικό ρόλο στις αντιμεταρρυθμιστικές κινήσεις έπαιξαν ο θεσμός της αξιολόγησης και η διαχείριση των πόρων για τη στήριξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. 

  «Υποκινήθηκε από τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια πέρασε, εντέχνως, στους μαθητές», ανέφερε χαρακτηριστικά και ενέπλεξε και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην υποκίνηση των αντιδράσεων σχετικά με την αξιολόγηση.

  Τον Δεκέμβριο του 2015, ο ίδιος παρουσιάζοντας το βιβλίο του για το "κάτσε καλά Γεράσιμε" θα αναφέρει ότι πρώτον, «η Ελληνική κοινωνία δεν είχε κατανοήσει τότε -και αμφιβάλλω αν έχει κατανοήσει και σήμερα– ότι χωρίς σοβαρές τομές στην παιδεία, τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή κτίζονται στην άμμο…» και δεύτερον, «η έννοια του κοινού σκοπού χάριν του οποίου θα πρέπει να εξευρεθεί κοινή θέση μέσω αμοιβαίων συμβιβασμών, δεν είναι δυστυχώς ανεπτυγμένη. Γι’ αυτό όσες μεταρρυθμίσεις πέρασαν στον τόπο μας ή πέρασαν “από πάνω” ή επιβλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες ή δυνάμεις…».

  Τελικά αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου, ωστόσο πολλές από τις προτάσεις του υιοθετήθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Γερ. Αρσένης: Γιατί δεν ...έκατσε καλά στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και η δικαίωση! Rating: 5 Reviewed By: kefaloniatimes
  Scroll to Top