• Latest News

  Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

  Ι. Μεταξάς: 82 χρόνια από την 4η Αυγούστου 1936... (μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα)

  Σήμερα έχουμε επέτειος 82 χρόνων από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, που έφερε στην εξουσία τον Κεφαλονίτη Ιωάννη Μεταξά. Πρόκειται για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού σκηνικού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

  Κι αν θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μόλις τρία πρόσωπα που "στιγμάτισαν" την πολιτική σκηνή αυτού του τόπου, τότε σίγουρα θα στραφούμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Ιωάννη Μεταξά. 

  Ο οποίος παρ' ότι δεν κατέλαβε την εξουσία δημοκρατικά και παρά μόνο με την υποστήριξη του Παλατιού, εν τούτοις, χαίρει συμπάθειας ανθρώπων, ακόμα και από το χώρο της αριστεράς.

  Διότι, ο Μεταξάς είπε το "ΟΧΙ" στους Ιταλούς, ο Μεταξάς έφερε την δημοτική και έβαλε τις βάσεις για το κοινωνικό κράτος.

  Διότι, στήριξε τη διάδοση της ιδέας του "Γ' Ελληνικού Πολιτισμού".

  Διότι, δεν τονίσθηκε και δεν υιοθετήθηκαν οι φυλετικές και ρατσιστικές διακρίσεις του ναζισμού, αφού υπήρξε η δυνατότητα των Εβραίων να συμμετάσχουν στην νεολαία του κόμματος, την ΕΟΝ.

  Διότι, καθιερώθηκαν φιλεργατικά μέτρα, απαγορεύτηκε η παιδική εργασία, επιβλήθηκε η Κυριακή ως ημέρα αργίας, θεσπίστηκε το ωράριο εργασίας και η 15ήμερη υποχρεωτική ετήσια άδεια, ενώ επιβλήθηκε η υγιεινή διαβίωση στον χώρο εργασίας και η προστασία των εργατών από τα ατυχήματα.

  Λειτούργησε ο θεσμός του ΙΚΑ, που έγινε από τον ίδιο τον Μεταξά την 1η Μαρτίου του 1937.

  Σίγουρα, πάντως υπήρξε αντικομουνιστής, επέβαλε το πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων, ενώ χρησιμοποίησε βασανιστήρια (αρκετά από τα οποία πρωτόγνωρα όπως το ρετσινόλαδο και ο πάγος) μέχρι δολοφονίες οι οποίες εμφανίζονταν ως αυτοκτονίες και εξορία στα ξερονήσια...

  Συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ για την πρόσληψη στο δημόσιο καθιερώθηκε το "πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων"...

  ΥΓ. Το Pronews αναφέρει για τον Μεταξά:

  Ο Γκράτσι αποχώρησε με σκυμμένο κεφάλι.

  Αμέσως ο Μεταξάς πήρε τηλέφωνο και ειδοποίησε τον βασιλιά, τον αρχιστράτηγο και όλους όσους έπρεπε να ειδοποιηθούν.

  Συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο. Μίλησε στον βασιλιά και στους υπουργούς για την επίσκεψη του Γκράτσι και κατέθεσε ενώπιον όλων τα ήδη έτοιμα από πριν διατάγματα, τα σχετικά με την επιστράτευση, τις επιτάξεις.

  Ζήτησε από τους υπουργούς να τα υπογράψουν, τονίζοντας ότι όποιος δεν συμφωνεί, είναι ελεύθερος να παραιτηθεί.


  «Κύριοι, με κατηγόρησαν για δύο πράγματα. Πρώτον πως είμαι γερμανόφιλος και, δεύτερον, πως δεν έχω φαντασία και συναίσθημα, όπως ο Βενιζέλος. Είναι αλήθεια πως ανατράφηκα στη Γερμανία και πως είχα πολλούς δεσμούς με αυτή τη χώρα. Αλλά όπως μισεί κανείς έναν φίλο που δεν στάθηκε στο ύψος της φιλίας του περισσότερο από έναν αδιάφορο άνθρωπο, έτσι μισώ τώρα τους Γερμανούς. 

  Όσο για το άλλο, είμαι βέβαια Κεφαλλονίτης και το έχω φυσικό να τα βάζω κάτω τα πράγματα και να τα ζυγιάζω. Αλλά είναι στιγμές που, αφού τα ζυγιάσει κανείς και τα μετρήσει όλα, πρέπει να αφήσει την καρδιά του να υπαγορεύσει την τελειωτική απόφαση. Και η καρδιά μου μου λέγει πως δεν μπορώ να προδώσω μια Ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων», είπε. 

  Αμέσως μετά έκανε τον σταυρό του και άρχισε να υπογράφει πρώτος. «Ο Θεός σώζει την Ελλάδα», είπε. Όλοι υπέγραψαν, επαναλαμβάνοντας τη φράση του. «Ο Θεός σώζει την Ελλάδα». Η ώρα πλησίαζε 06.00. Πάνω στα  βουνά, το κανόνι είχε ήδη βροντήξει. Ο πόλεμος είχε αρχίσει.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ι. Μεταξάς: 82 χρόνια από την 4η Αυγούστου 1936... (μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα) Rating: 5 Reviewed By: kefaloniatimes
  Scroll to Top