• Latest News

  Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

  Αντώνης Λεκατσάς: Για τη ζωή που δεν είχα φανταστεί ότι θα ζούσα

  Ο πρωτοπόρος της παροικίας της Μελβούρνης, Αντώνης Λεκατσάς, διηγείται τα «έργα και τις ημέρες» του σε ιστορικό ντοκιμαντέρ με τη συνδρομή της υποκριτικής τέχνης του Αντώνη Μπαξεβανίδη.

  Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

  «Αυτός ο τόπος έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Νιώθω ότι είναι το σπίτι μου. Μου θυμίζει την μεγαλειώδη ομορφιά του τόπου μου. Γεννήθηκα στην Εξωγή, ένα χωριό της Ιθάκης που το όνομά του σημαίνει έξω από τη γη».

  Μ’ αυτά τα λόγια και με τα μάτια να ατενίζουν από το κτήμα Yamala του Frankston, τον κόλπο Port Phillip, ο κινηματογραφικός Αντώνιος Ιωάννης Γεράσιμος Λεκατσάς (Αντώνης Μπαξεβανίδης) εισάγει τον θεατή σε μία άλλη εποχή και μία αναζήτηση του χαρακτήρα μιας προσωπικότητας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία.

  Η πλατφόρμα μέσα από την οποία επιχειρείται αυτή η αναζήτηση είναι ένα ντοκιμαντέρ, του οποίου την παραγωγή ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Ιθακησίων Μελβούρνης και για την πραγμάτωσή του συνεργάστηκαν συγγενικά πρόσωπα του αείμνηστου Αντωνίου Ιωάννη Γεράσιμου Λεκατσά (Antony John Jereos Lucas).

  Ο εγγονός του Αντώνης Λούκας, που σήμερα ζει στην Νότια Αυστραλία, είναι η ψυχή αυτού του ιστορικού ντοκιμαντέρ που, για πρώτη φορά, θα προβληθεί του χρόνου και στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακησίων Μελβούρνης, τον οποίο ίδρυσε ο Αντώνης Λεκατσάς. Το σενάριό του στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία αλλά και σε επιστολές και σημειώσεις του ιδίου.

  «Εμένα με εντυπωσίασε ότι η προσωπική ιστορία του ανθρώπου αυτού εφάπτεται σε κάποιο σημείο με τις προσωπικές ιστορίες όλων μας. Αποφάσισα να κάνω αυτό το φιλμ γιατί θεωρώ ότι αυτή η παραγωγή δεν είναι ένα οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ που το κάνεις και μετά το βάζεις στο συρτάρι και ξεχάστηκε. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο» λέει ο Αντώνης Μπαξεβανίδης που ενσαρκώνει το ρόλο του Αντώνη Λεκατσά στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

  Και είναι όντως ένα ντοκιμαντέρ ξεχωριστό για την ομογένεια της Αυστραλίας. Όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη φορά που η ζωή ενός πρωτοπόρου της ελληνικής παρουσίας στην Αυστραλία, έστω και περιληπτικά, γίνεται ταινία, αλλά και επειδή χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του κινηματογράφου η οποία είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από όλα τα μέλη της ομογένειας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

  Ρητορικές ερωτήσεις οι επόμενες αλλά αξίζει να τις υποβάλουμε για να αναδείξουμε την διδακτική αξία αυτού του ντοκιμαντέρ. Πόσοι, αλήθεια, νεώτεροι ή και μεγαλύτερης ηλικίας Ελληνοαυστραλοί γνωρίζουν ότι χάρη στον Λεκατσά εμφανίστηκε η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία (ο Ευαγγελισμός) στη Μελβούρνη; Πόσοι, αλήθεια, απ’ αυτούς που κάθε χρόνο παρακολουθούν το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Μελβούρνη ή το Φεστιβάλ Αντίποδες της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, γνωρίζουν ότι ο Αντώνης Λεκατσάς ήταν ιδρυτικό της στέλεχος; Πόσοι, αλήθεια, γνωρίζουν ότι το RΜΙΤ Capitol Theatre, που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Μελβούρνης, και κάμποσα ακόμα ιστορικά κτίρια και σημεία αναφοράς για τη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της Μελβούρνης τα έκτισε ο Αντώνης Λεκατσάς, βάζοντας ο ίδιος χωρίς, βέβαια, να το επιδιώκει συνειδητά, την ελληνική σφραγίδα και ιστορική παρουσία των Ελλήνων μεταναστών, στην αρχιτεκτονική και κοινωνική ιστορία της πόλης, την εποχή, μάλιστα, που οι Έλληνες μετανάστες στη Μελβούρνη δεν ξεπερνούσαν τους 200.

  Πρέπει να αναφέρουμε ότι, ναι, η ιστορία αυτή έχει γραφτεί από την οικογένεια του Αντώνη Λεκατσά και έχει επετειακό χαρακτήρα οπότε οι πιθανότητες να παρουσιάζει μία ωραιοποιημένη εικόνα της ιστορικής αυτής προσωπικότητας είναι αυξημένες. Εντούτοις, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και ο Αντώνης Λεκατσάς, σίγουρα θα είχε τις αδυναμίες του και τις μελανές του πλευρές, αλλά το έργο που άφησε πίσω του, αν μη τι άλλο, δικαιώνει τη θρυλική θέση που έχει μέχρι σήμερα στην ιστορία της παροικίας της Μελβούρνης.

  ΥΓ. Ο Αντώνης Μπαξεβανίδης υποδυόμενος τον ρόλο του Αντώνη Λεκατσά

  Διαβάστε περισσότερα στο neoskosmos.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Αντώνης Λεκατσάς: Για τη ζωή που δεν είχα φανταστεί ότι θα ζούσα Rating: 5 Reviewed By: kefaloniatimes
  Scroll to Top