• Latest News

  Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

  Μόνο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες - Νέες θα γίνουν σε Πόρο-Σάμη

  Το νέο χωροταξικό προβλέπει ότι μεταξύ Πόρου και Σάμης μπορούν να δημιουργηθούν νέες ιχθυοκαλλιέργειες έκτασης δέκα τετραγωνικών μιλίων!!! Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά πέρα ως πέρα αληθινό, όπως βέβαια και ότι στα νησιά του Ιονίου δεν υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, παρά μόνο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

  Ο Παύλος Παπαδάτος επιτίθεται στην Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και αναρωτιέται "γιατί στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Κω και γενικά στα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα ιχθυοτροφείο  ενώ τα δικά μας νησιά θα κινδυνεύσουν να πνιγούν μέσα στο ψαρό-βούρκο;".

  Συγκεκριμένα ανέφερε:

  Πριν λίγες ημέρες πληροφορήθηκα ότι το νέο εθνικό χωροταξικό της χώρας που περιλαμβάνει και τις ιχθυοκαλλιέργειες οδεύει προς το εθνικό τυπογραφείο.

  Μερίμνησα λοιπόν και βρήκα τον χάρτη που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες γιατί είχα μία φοβία μην τυχόν και  το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο κύριος Γερουλάνος -ως υπουργός της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου το 2011- είχε ανασυρθεί ξανά από τις καλένδες. Και όντως ο φόβος μου ήταν δικαιολογημένος. Αντί λοιπόν το νομοσχέδιο να είχε αποσυρθεί ή βελτιωθεί  ώστε να αναβαθμίζονται τα νησιά μας έμεινε ως έχει και ο δρόμος προς την καταστροφή άνοιξε.  Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη που σας επισυνάπτω, το χωροταξικό προβλέπει ότι μεταξύ Πόρου και Σάμης μπορούν να δημιουργηθούν νέες ιχθυοκαλλιέργειες έκτασης δέκα τετραγωνικών μιλίων!!!

  Κυρία Θεοπεφτάτου, γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό; Ότι ο τουρισμός από τον οποίο ζει το νησί μας μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά . Ολόκληρη η δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς καταστρέφεται. Κανένας τουριστικός επιχειρηματίας δεν επενδύει με φόντο ιχθυοτροφείο και κανένα σκάφος αναψυχής δεν πλησιάζει. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει  και με την μικρή μας αδελφή Ιθάκη. Το χωροταξικό προβλέπει εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ιθάκης. Τώρα αν λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη έχει καταστραφεί η θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων που και αυτά τα νησιά ανήκουν στην ευρύτερη περιφέρεια του νομού μας, πάμε για ολική καταστροφή. Δηλαδή το 35% του συνόλου των ιχθυοκαλλιεργειών της Ελλάδας  εγκαθίστανται στην Ιθάκη και στη Κεφαλονιά.

  Κυρία Θεοπεφτάτου, γνωρίζετε γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα ιχθυοτροφείο στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα και φυσικά στη Κέρκυρα ενώ η θάλασσα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ψαρό-βούρκο;  Γιατί κυρία Θεοπεφτάτου, σε αυτά τα νησιά υπάρχουν βουλευτές που και ικανοί είναι και ενήμεροι είναι, και ενδιαφέρον έχουν για τα νησιά τους. Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι στη Κρήτη, στη Ρόδο, στη Κω και γενικά στα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα ιχθυοτροφείο  ενώ τα δικά μας νησιά θα κινδυνεύσουν να πνιγούν μέσα στο ψαρό-βούρκο;

  Κάποιοι άλλοι κυρία Θεοπεφτάτου άφησαν την Ιθάκη και τη Βορειοδυτική Κεφαλονιά χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία, εσείς ζηλέψατε τη δόξα τους και θέλετε να αφήσετε τα νησιά μας και χωρίς καθαρή θάλασσα;

  Απλά μαθηματικά κυρία Θεοπεφτάτου. Το κέρδος που θα αποκομίσουν τα νησιά μας από τα ιχθυοτροφεία σε σχέση με την ζημιά που θα πάθει ο τουρισμός μας είναι ασήμαντο. Είναι επίσης γνωστό ότι, στα περισσότερα ιχθυοτροφεία με εξαίρεση αυτά του Κόκκινου βράχου εργάζονται πακιστανοί και αιγύπτιοι. Εξ άλλου Τσετσένοι ως επί το πλείστον έχουν αναλάβει την διανομή των ψαριών των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχουμε που έχουμε τους νονούς της ξηράς δεν είναι ανάγκη να αποκτήσουμε και νονούς στη θάλασσα μας…

  Σημείωση: 1.Σχετικά με το ιχθυοτροφείο του κόκκινου βράχου υπάρχει εκεί 40 χρόνια και φυσικά πρέπει να παραμείνει. Ο γέγονε γέγονε.

  Σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα αναφέρθηκα στο νέο χωροταξικού που προβλέπει τις νέες ιχθυοκαλλιέργειες, ελπίζοντας ότι όλοι οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι, έστω και την τελευταία στιγμή, ίσως ενεργοποιηθούν και αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή, γιατί και αυτοί έχουν σημαντική ευθύνη.


  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σταύρος Σπαθής, επισήμανε ότι "θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας για ανάπτυξη των νησιών μας μέσα όμως στα πλαίσια της νομοθεσίας και των αναγκών - απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας". 

  Αναλυτικά είπε: 

  Ως Επιμελητήριο, λαμβάνοντας υπόψη:

  τον ρόλο μας στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας

  την αναγκαιότητα της χώρας μας να αυξήσει την πρωτογενή της παραγωγή και να ενδυναμώσει τη θέση της στην ιχθυοκαλλιέργεια παγκοσμίως

   την εμπειρία από τη δραστηριοποίηση στο νησί της Κεφαλονιάς εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας

  τα ενδελεχή στοιχεία από τους κρατικούς φορείς ελέγχου αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

   και τέλος τη συμβολή των τοπικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στην τοπική οικονομία και απασχόληση, δηλώνουμε τα εξής:

  Προσφάτως εγκρίθηκε το Περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Συμφωνούμε με το σχέδιο της ΠΙΝ στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Η περιοχή για την οποία υπάρχουν ενστάσεις από την τοπική κοινωνία δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το σχέδιο και δεν βλέπουμε για ποιόν λόγο πρέπει να ενταχθεί.

  Οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες λειτουργούν άψογα, τηρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια στηρίζουν την οικονομία μας και δεν επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό μας. Δεν θα θέλαμε όμως νέες μονάδες να έρθουν σε περιοχές οι οποίες θα βλάψουν το τουριστικό μας προϊόν ή που θα υπάρξει αμφιβολία για την ακριβή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

  Σε κάθε περίπτωση, το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας για ανάπτυξη των νησιών μας μέσα όμως στα πλαίσια της νομοθεσίας και των αναγκών - απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μόνο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες - Νέες θα γίνουν σε Πόρο-Σάμη Rating: 5 Reviewed By: kefaloniatimes
  Scroll to Top