• Latest News

  Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

  Συμμετοχικότητα, συνέπεια και πίστη για την υγεία στην Κεφαλονιά

  Στις 2 του Φλεβάρη 2019 συνέβη στο Αργοστόλι γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από έμπειρους και αντικειμενικούς πολιτικούς παράγοντες του τόπου.

  Το γεγονός αυτό ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κεφαλονιάς, για πρώτη φορά, με μοναδικό θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας στο νησί μας.

  Τη σημασία του δε σαν γεγονός την τόνισαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους ο δήμαρχος της Ιθάκης καθώς και ιατρικό προσωπικό του εκεί κέντρου υγείας.

  Το συμβούλιο αυτό πραγματοποιήθηκε ύστερα από την πίεση των πολιτών, φορέων του νησιού και των εργαζομένων στις δομές υγείας (ιατρικών συλλόγων, νοσηλευτικού προσωπικού).

  Η αιτία που το προκάλεσε είναι οι πολλές ελλείψεις και οι κίνδυνοι που γεννούνται για τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών, αποτελέσματα εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

  Η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης πρωτοστατήσαμε για αυτή την διεξαγωγή καί παρακολουθώντας καί συμμετέχοντας καταλήξαμε στις πιο κάτω παρατηρήσεις και συμπεράσματα:

  Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, όπως κατατέθηκε από όλους τους ομιλητές, είναι οι κύριες αιτίες για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις δομές υγείας.

  Η ένταξη της Υγείας στις μνημονιακές απαιτήσεις, οι εξαθλιωμένοι μισθοί και η πολιτική θέση που την βλέπει σαν εμπόρευμα και όχι σαν αγαθό δωρεάν παρεχόμενο, οδήγησαν στην εκρηκτική σημερινή κατάσταση.

  Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια της προσπάθειας είναι ότι για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, οι απλοί πολίτες, οι φορείς (αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες κ.α.) και οι δημοτικές παρατάξεις έδωσαν διάσταση πάνδημου αιτήματος στην συμπλήρωση αναγκαίου προσωπικού και την αρτιότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων των δομών υγείας (νοσοκομείο Αργοστολίου, Ματζαβινάτειο Ληξουρίου, κέντρου υγείας Σάμης, κέντρου υγείας Ιθάκης, περιφερειακά ιατρεία).

  Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό με συγκλονιστικό τρόπο περιέγραψαν τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν και πρότειναν πειστικότατα τις λύσεις τους.

  Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι οι διοικήσεις των δομών υγείας δεν εκπληρώνουν πάντοτε σωστά το ρόλο για τον οποίο είναι ταγμένες και αποτελούν στεγανά ανασταλτικά, για την εύρυθμη λειτουργία τους.

  Για το λόγο αυτό χρειάζεται οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι στην υγεία να επαγρυπνούν, να πιέζουν, να αγωνίζονται.

  Αποκαλύφθηκε επίσης από αυτά που λέχθηκαν, από την βουλευτή κ. Θεοπεφτάτου και από τους διοικητή και αναπληρωτή διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. κ. Νικολόπουλο και κ. Κωστακιώτη , ότι εν πολλοίς η επίλυση των προβλημάτων είναι θέμα πολιτικής βούλησης που μέχρι τώρα δεν υπήρξε και μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον από την κυβέρνηση.

  Απαιτείται βέβαια από πλευράς δημοτικών παρατάξεων μεγαλύτερη συμμετοχικότητα, περισσότερη συνέπεια και πίστη, απαιτώντας και διεκδικώντας.

  Πιστεύουμε ότι η συνεδρίαση αυτή της 2ης του Φλεβάρη πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες δημοτικές διοικήσεις, θέτοντας ψηλά τον πήχη του τρόπου αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων του νησιού σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός και να απομονώσουν έως να εξαφανίσουν φωνές και παρουσίες που προβοκάρουν αγώνες και προσπάθειες για την επίλυσή τους.

  Ο κόσμος του νησιού και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας έκαναν ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα που πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για νέους τρόπους διεκδίκησης και αγώνων που απαιτούνται την περίοδο που διανύουμε.

  Συνεχίζουμε την προσπάθεια με αυξημένη προσοχή και μεγαλύτερη απόφαση για τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε σαν τοπικές κοινωνίες και σαν χώρα.

  ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Συμμετοχικότητα, συνέπεια και πίστη για την υγεία στην Κεφαλονιά Rating: 5 Reviewed By: kefaloniatimes
  Scroll to Top